1 Laatst bewerkt door Leesbeest (13-10-2020 18:17:53)

Onderwerp: Triggers op het forum en het gebruik van spoilers

Beste lotgenoten,

We hebben gemerkt dat op het forum de regels rondom triggers/triggerende onderwerpen onduidelijk zijn. Daarom dit topic met de nieuwe regels over triggers.

Allereerst: wat is een trigger precies?

Google zegt het volgende: Een trigger is een mechanisme, dat een proces in gang zet. Meestal ontstaat de trigger als er in een ander proces aan een vastgestelde voorwaarde wordt voldaan, zoals het overschrijden van een grenswaarde.

Hier op het forum (en ook op andere plekken waar je lotgenoten tegen komt) zijn triggers onderwerpen die je aanzetten of herinneren aan zelfbeschadiging, negatief gedrag en nare gedachten/herinneringen. Dat zijn bijvoorbeeld details over wonden, beschrijvingen van trauma’s en hoeveelheden (eten, hechtingen, wonden).

We willen hier strengere regels voor maken en deze ook naleven. Als je vindt dat iets triggert, en het staat nog zo op het forum, meldt het bericht dan zodat we als beheer het snel zien en aan kunnen passen. Daar help je ons mee, maar ook zeker de lotgenoten!

Op het forum hebben we voor een aantal van deze dingen de spoilerfunctie. Die krijg je door voor je tekst [ spoiler ] te zetten (zonder spaties) en achter je tekst [ / spoiler ]. De tekst binnen die twee signalen komt dan in een blokje wat je uit moet klappen. Dat ziet er zo uit:

Spoiler

*hier de trigger*

Er zijn hier op het forum veel mensen die door andere dingen getriggerd worden. Denk aan 'normale' seks of een ruzie die je hebt gehad en waar je je heel rot over kunt voelen. Deze dingen hoeven naar redelijkheid niet in een spoiler. Het beheer behoudt altijd het recht om iets wel in een spoiler te plaatsen, dat is niet omdat we je niet aardig vinden of omdat je iets fout hebt gedaan, maar om mensen te beschermen.

Wat moet in een spoiler?

-    Dat je jezelf beschadigd hebt
-    Gedachten aan zelfbeschadiging
-    Gedachten aan ander destructief gedrag, denk aan eetproblemen of roekeloos in het verkeer zijn
-    Nare herinneringen die anderen kunnen triggeren, denk aan seksueel misbruik of dingen die tegen je gezegd zijn
-    Nachtmerries/herbelevingen
-       Foto's waarop littekens te zien zijn, ook al gaat het daar niet om.
-    Gedachtes aan suïcide
-    Dat je een poging hebt gedaan
-    Dat iemand die je kent is overleden aan suïcide
-    Waarom je overgegaan bent tot zelfbeschadiging of een suïcidepoging


Wat mag überhaupt niet vermeld worden op het forum?

-    Hoe een wond is ontstaan. Je mag noemen wat voor wond het is (snijwond, brandwond) maar niet hoe je deze wond gemaakt hebt. Je mag niet het voorwerp noemen waarmee je jezelf beschadigd hebt en ook de toevoeging ‘chemisch’ bij brandwonden mag niet
-    Aantallen, in de breedste zin van het woord. Geen aantallen hechtingen, geen aantallen wonden (liever ook niet ‘veel’ of ‘weinig’ noemen), geen gewichten of bmi’s, geen lijstjes met hoeveel je precies hebt gegeten. Aanvulling: ook als het gaat om verdovende middelen geen getallen noemen.
-    Omschrijving van wonden. Je kan zeggen dat het ontstoken is, maar niet hoe het eruit ziet, hoe groot het is of welke kleur het heeft
-      Foto's waarop open wonden zichtbaar zijn
-    Hoe je precies een suïcidepoging hebt gedaan.
-    Welke medicatie je gebruikt hebt om jezelf te beschadigen of om een suïcidepoging te doen.Op deze regels zijn twee topics een uitzondering.

-    Het afvaltopic. Hier is toegestaan gewichten of (gezonde!) afvallijstjes te noemen. Altijd in een spoiler graag! Het afvaltopic vind je hier: Afvaltopic
-    Het algemeen vragentopic over eerste hulp.. Soms is het nodig voor een goed advies om iets meer van de wond te weten. Bijvoorbeeld of het een chemische wond is, of wat je kunt zien aan de wond (kleur, structuur). Vertel niet meer details dan nodig en altijd in een spoiler! Het algemeen vragentopic over wonden vind je hier: Algemeen vragentopic

Foto's:
Foto's waarop open wonden te zien zijn mogen niet en worden zonder tegenbericht verwijderd. Foto's waar littekens op te zien zijn mogen in een spoiler. Op je profielfoto mogen geen wonden en/of littekens te zien zijn, aangezien die niet in een spoiler kunnen.

En verder: gebruik je gezonde verstand. Misschien heb je iets wat zo specifiek is dat het hier niet instaat, bij twijfel mag je altijd een spoiler gebruiken. Het beheer haalt hem er wel uit als we vinden dat het niet nodig is. ;) En ook, je mag altijd een van ons een berichtje sturen of je het wel/niet/in een spoiler kunt plaatsen.

De regels zijn niet zwart-wit. Als je alleen maar wilt vermelden dat je een herbeleving hebt gehad, hoeft dat niet in een spoiler. Als je wat meer inhoudelijk wilt vertellen, is het wel nodig dit in een spoiler te doen