1

Onderwerp: Onderzoek zelfbeschadiging kinder- en jeugdpsychiatrie

Informatiebrief Youth in Crisis voor jongeren
Heb jij in de kinder- en jeugdpsychiatrie in opname gezeten? En ben jij tijdens jouw opname daar voor het eerst begonnen met zelfbeschadigend gedrag? Dan hebben we jouw hulp nodig! Wij willen van jouw ervaring leren, specifiek wat er aan heeft bijgedragen dat je in opname begonnen bent met zelfbeschadigend gedrag, zodat we de zorg in de kinder- en jeugdpsychiatrie kunnen verbeteren voor toekomstige jongeren.

Onderzoek naar zelfbeschadiging in klinische opname
Uit eerder onderzoek weten we dat ongeveer 20% van de jongeren die eerder niet aan zelfbeschadiging deed, hiermee gestart is in klinische opname in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Om erachter te komen waarom er in opname gestart wordt, zijn wij benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën, zodat we dit in de toekomst mogelijk kunnen voorkomen.

Wie zoeken wij?
Wij zoeken jongeren die:
klinisch opgenomen waren in de kinder- en jeugdpsychiatrie in de afgelopen 10 jaar; en
tijdens die klinische opname begonnen zijn met zelfbeschadigend gedrag; en
minimaal 16 jaar oud zijn tijdens het onderzoek.

Wat vragen wij van jou?
Wij nodigen jou uit aan een interview deel te nemen. In dit interview stellen we vragen over de reden van opname, hoe het was op de afdeling en vragen we naar het zelfbeschadigend gedrag. Samen kiezen we de locatie van het interview en bij het interview kan als je dat fijn vindt een ervaringsdeskundige aanwezig zijn, om een veilige en fijne sfeer te creëren.

Waarom is het belangrijk om aan dit onderzoek mee te doen?
Je helpt mee om de zorg voor toekomstige jongeren te verbeteren.

Nadelen en eventuele bijwerkingen van het onderzoek.
Het nadenken en praten over eigen ervaringen kan soms oude emoties en herinneringen oprakelen.
Meedoen aan het onderzoek kost tijd. De afspraak waarin het interview gehouden wordt, duurt 1-1,5 uur

Meedoen?
Als je mee wilt doen aan het onderzoek, kun je ons dit per mail (e.g.van_vliet@lumc.nl) laten weten. Meedoen is vrijwillig. Als je je tijdens of na de studie nog bedenkt, kun je je deelname altijd nog terugtrekken en worden je gegevens, als jij dat wilt, verwijderd. Als je tijdens het interview een vraagt krijgt die je niet zou willen beantwoorden of een pauze nodig hebt, wordt hier rekening mee gehouden. Voor deelname hebben wij van jou schriftelijke toestemming nodig. Hiervoor tekenen jij en de onderzoeker samen een toestemmingsformulier. Je getekende toestemmingsformulier wordt opgeslagen op een beveiligde plek in het LUMC. In rapporten en publicaties van het onderzoek zorgen we ervoor dat de gegevens niet naar jou te herleiden zijn. Je krijgt een cadeaubon ter waarde van 20 euro als vergoeding voor je deelname.

Nazorg
Als het onderzoek veel bij je losmaakt en je hier achteraf nog met iemand over wilt praten, kun je natuurlijk altijd terecht bij jouw huisarts of behandelaar. Mocht je hier toch liever met een onafhankelijk iemand over willen praten, dan kan je altijd contact opnemen met een vertrouwenspersoon die is gekoppeld aan dit project: kinder- en jeugdpsychiater Anne Krabbendam (a.a.krabbendam@lumc.nl of bel 071-5159600 en vraag naar Anne Krabbendam). Ook kan je contact opnemen met Stichting Mind (https://wijzijnmind.nl/help-mij).

Hoe gaan we om met jouw gegevens?
Alle verzamelde data zullen opgeslagen worden in een beveiligde map binnen het LUMC-netwerk. Om jouw privacy te beschermen zullen wij deze documenten niet aan jouw naam, maar aan een code koppelen (pseudonimiseren). Hierdoor zijn de gegevens niet terug te leiden naar jou. Bij anderen zal niet jouw naam, maar alleen deze code bekend zijn. Alleen de hoofdonderzoekers kunnen met behulp van een digitale sleutel deze code aan jouw naam koppelen. Deze sleutel bewaren we op een beveiligde plek binnen het LUMC.

De data bewaren we 15 jaar (wettelijke bewaartermijn). Wij zullen vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens. Omdat we gepseudonimiseerde gegevens soms ook in andere onderzoeken willen gebruiken, vragen we hier aan het einde van deze brief ook toestemming voor. Alleen als je hiervoor toestemming geeft, mogen wij dit doen. Als je hiervoor geen toestemming geeft, zullen wij je gegevens alleen voor dit onderzoek gebruiken.

Contact
Heb je vragen over het onderzoek of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Eveline van Vliet via e.g.van_vliet@lumc.nl

Adem in, adem uit en herhaal indien nodig :)